4.2 Gør din løsning anvendelig

Kravet er opfyldt, når:
  • 4.2.a Man navigere kan gennem hele løsningen ved at bruge tastaturet (WCAG 2.0. 2.1).
  • 4.2.b Eventuelle tidsbegrænsninger kan slås fra (WCAG 2.0. 2.2).
  • 4.2.c Hyppige blink er undgået (WCAG 2.0. 2.3).
  • 4.2.d Løsningen er navigerbar (WCAG 2.0. 2.4).
Brugerne skal ikke blot kunne opfatte information og brugerflade - de skal også kunne interagere med din selvbetjeningsløsning. Nogle personer er fx afhængige af at kunne navigere med tastatur. Derfor er det ikke nok kun at tænke i interaktion med en mus. Andre har brug for lidt mere tid end gennemsnittet til at gennemlæse en tekst. Der er en række krav til, hvordan du gør din løsning anvendelig for de fleste brugere:

Tilgængelighed via tastatur

Først og fremmest skal alle funktioner i din selvbetjeningsløsning kunne bruges med et tastatur - og ikke kun via en mus. En række hjælpemidler lige fra skærmlæsere til forskellige pegeredskaber kræver, at man kan bruge tastaturet til at navigere og interagere med. Søgerobotter, der indekserer hjemmesider til søgemaskinerne, kan heller ikke bruge mus. Se W3Cs præcise krav til, at din løsning skal være tilgængelig via tastatur.

Tidsbegrænsninger

Ikke alle brugere kan læse, skrive eller forstå lige hurtigt. Derfor skal du også sørge for, at brugerne har tid nok til at kunne forstå dit indhold eller selv kan tilpasse tiden til egne behov. Det betyder blandt andet, at hvis du har tidsbegrænsninger på noget af dit indhold, så skal brugerne have mulighed for slå begrænsningen fra. Hvis du har indhold, som bevæger sig, skal brugeren have mulighed for at sætte bevægelsen på pause, så de kan nå at opfatte indholdet. Se W3Cs præcise krav til, hvordan du sørger for at dine brugere kan nå at afkode dit indhold.

Må ikke være skyld i anfald

En anden vigtig ting i forhold til bevægelige elementer er, at indhold ikke må designes sådan, at det kan være skyld i (epileptiske) anfald. Undgå derfor hyppige blink i din løsning. Se W3Cs præcise krav til, hvordan du undgår at forårsage anfald.

Navigation

Din løsning skal være navigerbar. Det betyder, at du skal hjælpe din bruger med at navigere, finde indhold og afgøre, hvor på siden de befinder sig. Derfor skal du blandt andet give dine sider meningsfulde titler. Tekster som beskriver links skal være dækkende for linkets formål. Se W3Cs præcise krav til, hvordan du gør din løsning navigerbar.

Manchet
Navigation og elementer i din brugerflade skal kunne bruges af de fleste. Det er ikke nok kun at tænke i interaktion med en mus.
Kategori

Permanent URL til denne artikel: http://arkitekturguiden.digitaliser.dk/node/470