Lyd og video

Sådan gør du

Det går forrygende stærkt for øjeblikket i udviklingen af værktøjer til at lave undertekster og captions. YouTube tilbyder allerede nu automatisk at lave captions til engelsksprogede videoer, hvor der bliver talt klart og tydeligt. Vi forventer, at den samme type tjeneste vil komme til dansk på et tidspunkt.

Men indtil da – og der vil også fremover være behov for en manuel gennemgang – skal du selv have en transskribering af, hvad der siges i videoen. Derefter findes der værktøjer, der gør det meget nemmere at indsætte tidsangivelser (timing) i captions-filen.

Transskribering

Her er nogle metoder inden for tekstning, der gør dine tekster mere brugbare:      

  • Giv beskrivelser kantparenteser, f.eks. [musik] eller [dør smækker]. Det hjælper hørehæmmede med at forstå, hvad der foregår i din video.      
  • Du kan også tilføje tegn, f.eks. >>, i begyndelsen af en ny linje for at identificere, hvem der taler.

Billede 1: Eksempel på caption-fil.

I eksemplet angives det, hvornår den enkelte undertekst starter og slutter, < p begin=”00,02” end =”00,05”>, og der er indsat linjeskift, <br/>, ved længere sætninger.

Timing – brug af YouTube værktøj

Du kan få hjælp til at indsætte timingen i din tekst ved hjælp af YouTube. Først skal du uploade din film til YouTube. Du skal have lavet afsnit mellem sætningerne i din transskriberingsfil, og den skal være gemt som en txt-fil. Det kan du for eksempel gøre i NotePad.

Læs YouTubes vejledning.

Hvorefter du gå ind under ”Overskrifter og undertekster”på YouTube.

Vælg ”Tilføj et tekstspor”. Herefter kommer dette frem.

Find din txt-fil under ”Fil”. Vælg ”Resumefil” under ”Type” (den kan tilsyneladende godt klare andet end engelsk). Tryk på ”Upload fil”.

Billede 2: Eksempel på "Tilføj tekster eller resume".

Herefter kan du se din video, der gerne skulle være med captions eller undertekster. Skal du viderebearbejde din tekst for eksempel til brug til film på egen server, skal du vælge ”Download”.

Billede 3: Eksempel på "Fil".

Fordele

Videoen kan forstås af døve og i situationer, hvor man ikke kan høre lyd.

Ulemper

Ingen.

Eksemplet er fra

Digitaliseringsstyrelsens eLær.

Eksemplet er hentet

12. april 2013.

Permanent URL til denne artikel: http://arkitekturguiden.digitaliser.dk/node/565