Andre metoder og rammeværker

Her kan du læse om OIO EAs relation til andre interprise arkitekturmetoder og rammeværker som TOGAF, PEAF, EA3, FEAF og Zachman. Vi har lavet en såkaldt mapning mellem disse og OIO EA, så man kan se hvad der - sådan nogenlunde - svarer til hvad i de forskellige rammeværker. Der er ikke tale om 1:1 sammenhæng, men generelt dækker de alle de samme områder.

NB! Figurerne illustrerer pt mapning til OIO EWA version 1.1.

Hvis du vil have et generelt overblik over EA metoder kan vi anbefale en lidt ældre artikel af Roger Sessions med en sammenligning af fire af de største rammeværker fra 2007. Selv om der er gået tid siden giver artiklen et godt billede.

 

Togaf rammeværk TOGAF "The Open Group Architecture Framework” – er en arkitekturmetode udviklet af The Open Group, der er en organisation bestående af førende it-leverandører.
PEAF - Pragmatic Enterprise Architecure Framework - er et uafhængtig og gratis at anvende. Det kan således sammenligneds med TOGAF, men er mindre omfattende.
EA3 er udviklet af amerikaneren Scott A. Bernard og består ligesom OIO EA af en dokumentatiionsramme og en proces.  EA3 kaldes også EA kuben, fordi den fremstilles visuelt som en 3-dimensionel terning,  
FEAF rammeværk

 

FEAF- Federal Enterprise Architecture Framework – er USA’s regerings bud på en tilgang til enterprise arkitektur. EA metoden i FEAF version 1.0 blev publiceret i 2001.

 

Zachmans rammeværk

 

Zachmans rammeværk er ikke en metode, men altså et rammeværk. John Zachman publicerede det først (som “Zachman Framework for Enterprise Architecture and Information Systems Architecture”) i IBM systems journal i 1987; det er senere blevet modificeret

 

 

Permanent URL til denne artikel: http://arkitekturguiden.digitaliser.dk/node/123